vrijdag 25 juni 2010

Duurzame stijl in de Amsterdamse Pijp

Amsterdam kent zo haar adresjes voor aangename, exclusieve en onderscheidende mode. Wanneer het modehart graag wat verantwoords wilt - mode met een duurzaam karakter maar zonder brandnetels of muf imago - kan je tegenwoordig meer vinden dat niet de aandacht op zich vestigt door een waterdicht verhaal over lief zijn voor mens en milieu, maar eerder vanwege hoe het eruit ziet: mooi, elegant, modieus en een eigen identiteit. Het is niet de duurzaamheid die de kleding verkoopt, maar of het er modieus en mooi uitziet.  

In de opgeyupte Amsterdamse Pijp zit in de Gerard Doustraat sinds 2009 een modevriendelijk boetiekje, genaamd Charlie+Mary. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich hier in kwalitatieve en duurzame kleren hullen zonder zichzelf een uithangbord van groene mode te voelen. Je ziet het er niet aan af. En dat is fijn. 

De Amsterdamse Charlotte & Marieke (aka 'Charlie' en 'Mary') sprongen na hun mode-opleiding en werkstages in het gat dat zij zelf 'the upcoming coolness of Fair & Eco friendly Fashion' noemen.  Zij zoeken zelf naar merken die aansluiten bij hun fair concept van stijlvolle duurzaamheid, wat resulteert in jonge labels uit binnen- en buitenland. 

Ik sprak kort met Charlotte van Waes over hun winkel, waar je achterin ook kan lunchen. Waarom zijn zij deze zaak begonnen?
Charlotte: we merken een groeiende behoefte voor duurzame en ecologisch vriendelijke mode, maar wat ontbreekt is mode met een stijlvolle en elegante uitstraling. Wij hebben coole merken hangen met een eigen verhaal over de balans tussen mode, mens en milieu, maar zonder in te leveren op stijl! 

De winkel oogt rustig en licht, het interieur is innovatief en speels. Hoe hebben jullie je winkel op duurzaamheid ingericht? 
Charlotte: alle meubels in deze winkel zijn hergebruikt. De kleedkamers zijn bijvoorbeeld afgekeurde kasten, de counter is gemaakt van oude deuren, de vloer van gebruikt steigerhout en natuurlijk is alles energiezuinig. 






Voorin de winkel hangt de dameskleding en door naar achter een assortiment voor heren. De meeste merken zijn uit Nederland (transportkosten-zuinig), een enkele uit het buitenland (Engeland, ScandinaviĆ«). Daarnaast bieden zij sieraden, schoenen, tassen en hier en daar iets voor het huis. Tot slot een leuk detail: hun visitekaartje kan ik in de aarde planten want in het papier zitten zaadjes van veldbloemen verwerkt. Zo heeft zelfs een klein element als een visitekaartje bij Charlie+Mary een ecologisch-vriendelijke eindbestemming. 


Merken o.a. Studio Jux, Alchemist, Monkee Genes jeans, MLY, Neurotica, Camilla Norrbach, hun eigen label Charlie+Mary en accessoires gebreid door hun eigen oma! 


















Geen opmerkingen: