maandag 20 juli 2009

Interview Stephen Jones in Arnhem

Tijdens de Arnhem Mode Biënnale 2009 schreef ik voor hun blog over wat er een maand lang zo al gebeurde. Iedere dag was er wel iets blog-waardigs: een opening, lezing, gastbezoek, workshop of een catwalkshow in de Eusebiuskerk. 
Aan de hoofdtentoonstelling van de Biennale van 2009 hebben vele grote namen meegewerkt, die hun eigen tentoonstellingsruimte toegewezen kregen om naar eigen inzicht het thema SHAPE te verbeelden.
Een van hen was niet minder dan hoeden couturier (milliner) sir Stephen Jones, een hele grote naam in de internationale fashion wereld. En ja, hij was bij de opening aanwezig. En ja, ik heb hem gesproken voor de blog voor de Biennale! Een alleraardigste man, i must say! Lees hieronder het interview:

Het Glazen Paviljoen van Stephen Jones
geschreven op 05|06|09
Hoeden zijn al lang niet meer enkel geschikt voor trouwerijen of voor het koningshuis. Welnee! Milliner Stephen Jones (1957) laat in zijn glazen paviljoen in de Eusebiuskerk zien hoe divers een hoed kan -en mag- zijn, want zijn hoeden zijn alles behalve saai. Zijn hoeden hebben een dikke knipoog, een bepaalde ‘wittiness' over zich heen. Jones is -net als zijn creaties - controversieel en vooral heel erg grappig, zoals een echte Brit is. Al vele jaren heeft hij de harten gestolen van vele beroemdheden, artiesten en modeontwerpers.
foto: Kevin Deux

Stephen Jones is een grote aanwinst op de Arnhem Mode Biënnale. In hoogst eigen persoon is hij aanwezig op de opening van de hoofdtentoonstelling SHAPE in de Eusebius kerk. Opmerkelijk is dat hij in plaats van een houten huisje, juist een glazen kas heeft gekozen om in te exposeren. Een tiental vrouwenhoeden zijn uitgestald als ware het fantasierijke botanische bloemen en planten:
“For us, and Holland, it’s all about green houses you know. And if you have a green house, you need to have plants in it!”
De kas is in vier thema’s ingedeeld: ‘Floral’, ‘Organic’, ‘Leaves’ en ‘Conceptual’, waar de laatste vooral geometrische en abstracte hoeden toont. De hoeden beslaan een periode van 1990 tot 2009 en komen uit zijn archief.
“With hats, it’s a great way of making a fun expression. Hats have to be spontaneous. Of course, it’s a traditional thing, you wear it for special occasions like a wedding, but with a hat you can really express yourself. You see that every single musician is wearing a hat, because it became a part of their look and identity. You can really recognize a person by the hat he of she is wearing.”
Stephen Jones ontwerpt veel voor couturiers, waaronder John Galliano van Dior, die gek is op zijn designs. Jones vertelt: 
“Its funny, last week I was talking to John Galliano and I asked him ‘Why are you so interested in hats?’ then he said ‘Stephen that is such a crazy question, why would I stop being interested in how a women looks and stop at their necks! Its above the neck that gets interesting!"
Het aardige aan de Arnhem Mode Biënnale vindt Jones dat de mode naar de gewone man wordt gebracht in plaats van enkel een elite te dienen. Hij grapt dat hij vooral nieuwsgierig is wat bezoekers tegen elkaar zullen zeggen als deze zijn hoedenpaviljoen bekijken. Hij fantaseert reacties als: ‘Oh please lets get some coffee, my feets are kiling me’ en ‘Are people really wearing that?’
Op de vraag of hoeden meer en meer zullen opduiken in het hedendaagse straatbeeld, luidt het antwoord natuurlijk bevestigend:
“Hats will come back, yes! People always want to put something on their head. And if you buy one, let it be a fun ride". 


Koop dus een hoed die je identiteit weerspiegelt en maak er een feestje van. Ikzelf heb inmiddels een stoere herenhoed gekocht, want met een hoed in de hand....juist. 

Geen opmerkingen: