vrijdag 24 juli 2009

Arnhemse Ann Boogaert wint YoungTalentAward


23 | 07 | 09 Op het programma van de AIFW is er 1 show waar iedereen ECHT oprecht naar uitkijkt, en waar GEEN of een enkele BN'er gespot zal worden - thank god-. Gisteravond was het de avond voor jong talent tijdens Lichting09, oftwel de nieuwe lichting van 2009. In elk afstudeerjaar van een modeopleiding zit iemand die de beste van de klas is. Nou, en die knappe koppen zijn bijeen gescout. Maar liefs 14 alumni’s mochten dit jaar strijden om een fantastische prijs: de Young Talent Award, aangeboden door G-STAR RAW. Dit houdt ten eerste een dik geldbedrag in van €10.000,- en ten tweede....showen tijdens New York Fashion Week! Wat Project Runway kan, kunnen wij ook, moet GSTAR gedacht hebben. Het is de derde keer dat deze prijs wordt uitgereikt. En de jury was ook echt Project Runway fehrig: Lucas Ossendrijver hoofdontwerper voor Lanvin Homme), Susanne Lau (de zeer populaire Londense fashion blogster van StyleBubble en DazedDigital), de co-founder van de Londense Fashion Week Wendy Dagworthy en de Franse dame Garance Dore (illustrator, schrijver en fotograaf voor o.a. ELLE, NY Times, Vogue).  
And the Winner(es) is...... Elk jurylid gaf te kennen dat drie deelnemers er echt uit sprongen. Ze wilden natuurlijk niet zeggen wie, maar ik weet na wat research dat het om Ratna Ho (ArtEZ), MalouSebastiaan (HKU) en Ann Boogaerts (ArtEZ) ging. Twee maal ArtEZ! Goed!

MarlouSebastiaan


 
Ratna Ho 


Eigenlijk verraadde het applaus van het publiek al ver voor het jury-oordeel wie de winnaar zou gaan worden: Ann Boogaerts! Het publiek jubelde en applaudisseerde zich blauw bij het zien van haar modellen. Wat was er dan zo speciaal en magisch aan haar collectie dat zij dit elitaire modepubliek in haar ban kreeg? Ik denk dat het haar complete plaatje was: goed gestileerd, felle primaire kleuren, big hair, en heel bijzonder handwerk op de pluizige witte sokjes, aan de onderkant van een broek en in de zakken van het volumineuze rode jurkje. Het waren mini kunstcollages samengesteld door parels, glitters, kralen, steentjes en borduursels.


 
Ann Boogaert


Deze rijkdommen refereerden naar het verhaal dat Boogaert vertelde met haar collectie: de Belgische koningin Fabiola werd verliefd op een Nederlandse man en nam afstand van de troon om vervolgens in Nederland te integreren. Een strijd tussen haar koninklijke wortels en haar liefde. 
Het volkslied van Belgie klonk aan het begin van het defile, wat vervolgens plaatsmaakte voor het Wilhelmus, tevens het einde van de show. 
Wat ik al zei, Boogaerts had het hele pakket compleet gepresenteerd. Zeer professioneel, aldus ook de jury. 
Echter, het scheelde niet veel, of Ratna Ho was uit de bus gekomen als de winnares. Het was een close call, oordeelde het jury. 
Twee andere ontwerpsters vond ik ook erg goed: de IJslandse Erna Einarsdottir (o.a. prachtige kraaltjeslegging) en Manon Boertien (Noorderlicht prints). Zie foto's.
 


Erna Einarsdottir


 
Manon Boertien

1 opmerking:

Karli zei

Mooi verhaal mer,leuk dat we er bij waren!Mooie foto's ook, compleet plaatje, zoals je dat zo goed kan. Las dat de BNers (waaronder Janice Dicksinson) naar Supertrash fashioshow waren geweest, zeker andere koek ;-) X