donderdag 5 augustus 2010

Cool concept: The Sketchbook Project 2011

The Sketchbook Project: 2011

Surfend op zoek naar eigenlijk helemaal niks, zag ik op een pagina rechtsonder een melding staan over schetsboekjes op toernee. Nieuwsgierig door de mooie foto - allemaal volgekladde bruine Moleskine boekjes - klikte ik verder en kwam terecht bij The Sketchbook Project.
Het idee is eigenlijk heel simpel: artiesten van diverse plumage en landen kunnen zich aanmelden en krijgen dan een Moleskine boekje, die zij zullen vullen met wat dan ook. Deze worden vervolgens weer verzameld, met als resultaat dat honderden zeer inspirerende, creatieve schetsboekjes op toernee gaan langs gallerieen en in te zien zijn voor publiek en talent scouts. Het vindt alleen plaats in Amerika, maar wellicht komt dit ook naar Amsterdam. Ik weet niet, maar ik vind dit super inspirerend, schetsboekjes zijn zo persoonlijk en vrij. Wat erin zulke boekjes staat, zijn probeersels, krabbels en schetsen die nie bedoeld zijn als eindproduct of voor andermans ogen, soms zelfs ondeugend of juist zeer psychologisch.
Hieronder wat beelden gesprokkeld van de drievoudige w.


zondag 1 augustus 2010

Mode & Architectuur op uitzending gemist inhalen, o.a. AVRO's Close Up & KunstUur

Zaterdagochtend zette ik met een beetje zwaar hoofd van de vorige avond de televisie rond half 11 aan ter stimulans van de spijsvertering van mijn ontbijt. Meestal is wat er in de zomer te zien is op televisie niet erg uitdagend, maar niets bleek minder waar deze zaterdag: ik kwam direct terecht bij Nederland 1 AVRO's Close-Up, die een zeer boeiende documantaire over architect Oscar Niemeyer (1907) uitzond, een herhaling uiteraard. Maar ik was zeer geboeid over de visies van deze geleefde, intelligente man, die uit een andere tijdsdimensie afkomstig leek te zijn en zijn memoires en levenslessen over vormgeving via deze documantaire heeft willen conserveren voor ontwetende, nieuwe generaties.
Ik weet het een en ander van architectuur - mijn vader is architect en mijn vriend ook en zijn vader ook en zijn broertje ook....ja, ik ben omringt met architecten- maar ik ben meer in mode geintereseerd. Toch zijn er vele paralellen te trekken tussen mode en architectuur, zo blijkt mede uit deze boeiende documantaire over Braziliaanse architectuur. De opvattingen over wat een goed ontwerp is - je moet contrasteren in plaats van imiteren om een iconisch ontwerp te maken - en de opvatting dat het ontwerpen van leegte en ruimte net zo belangrijk is als het zichtbare en tastbare, zijn bruikbare lessen m.i. voor de ontwikkeling van mode-ontwerpers, die maar al te vaak kijken naar wat hun collega's doen.
Zie hier de documantaire link.

Na deze mooie aflevering viel ik in het volgende kunstprogramma van de AVRO: Kunst Uur! (pijnlijk dat ik dergelijke programma's niet eerder had bekeken....).
Zaterdagochtend zond Kunst Uur o.a. een aflevering uit 'Hoe functioneert architectuur  voor de kunst' - wederom over architectuur -, en haar relatie tot kunst. Diverse Nederlandse musea (o.a. Gemeente Museum) werden belicht in relatie tot hoe de connectie tussen de museale functie van het gebouw en het aansluitende ontwerp op deze functie de kunstwerken in het gebouw optimaal tot haar recht laten komen: via daglicht, via spannende ruimten, etc.
Leuk om te zien, want dan kijk je denk ik de volgende keer anders naar een museum in relatie tot hoe deze tot optimale kunt-presentatieruimte is ontworpen !
 Klik hier voor de aflevering Architectuur & Musea .

En kijk deze ook even, een bijzonder vreemd museum in the middle of nowhere, met bijzondere artefacten, waarvan je niet meteen weet wat je ziet...

En nog een (beetje verouderde) documantaire over Marc Jacobs, klik HIER
En over Mode in Berlijn, klik HIER
En over Alexander van Slobbe's tentoonstelling Stof tot Nadenken, klik hierrrr

Ik heb nog veel in te halen, maar daar is het vakantie voor! Niet elke dag is een warme stranddag, niet elke dag is iedereen beschikbaar voor vertier, dus dit is prima voor de afwisseling: bankhangen, consumeren en cultureren met het kastje in de woonkamer.

Geschreven door Marij Elisabeth Rynja, freelance mode communicator