dinsdag 19 oktober 2010

"Naast hem..." Ik ben gespot door Lorianne "Schuim" van Gelder en sta in de krant ;-)

Iedere avond is journaliste Lorianne van Gelder wel te vinden op een feest of een evenement, om te peilen hoe goed het feest, de sfeer en de gasten zijn. In haar column Schuim voor Het Parool schrijft zij met haar scherpe, licht-spottende pen altijd een persoonlijk waardeoordeel neer. Een feestje om te lezen.
Zondag 17 oktober 2010 was Van Gelder ook aanwezig bij het ecologische mode-evenement Strawberry Earth Wonderland. Ik was daar ook. Resultaat: ze heeft me gespot en pardoes stond ik met mijn foto (samen met kennis Ernst-Jan Pfauth van NRC Handelsblad) maandag in Het Parool! "Naat hem, Marij Rynja, modejournalist". Leuk toch! 



woensdag 13 oktober 2010

November = AVRO's Maand van de Mode

Na de Maand van de Fotografie, zal omroep de AVRO nu een maand lang de mode uitlichten. Met de nadruk op haar kunst-kant natuurlijk, want mode en kunst zitten niet zelden in elkaars vaarwater.
Voor Avro's Maand van de Mode ben ik (yeah!) gevraagd om een column te schrijven, naast drie andere mensen uit de modewereld, waaronder up-coming modefotograaf Vincent Kos.
De deadline is de 20e oktober al (time flies!) en zal in November op de site www.kunst.avro.nl  verschijnen. ;)
Houdt de site www.kunst.avro.nl dus in de gaten, niet alleen voor mijn eerste column (hoewel, wat is nog het verschil tussen een blogpost en een column), maar ook voor de informatie over de speciale afleveringen over mode bij programma's als KunstUur en Close-up. Deze programma's zijn veelal erg de moeite van kijken waard.

To be continued dus!

dinsdag 12 oktober 2010

Een primeur in NL: Salon/1 zet Design-Natuur in de spotlights

Na het succes van de eerste Salon/1 afgelopen juli, komt zij met een uniek, origineel vervolg. Moeder Natuur houdt namelijk ook van design. Vanaf 15 oktober tot 24 oktober a.s. toont Flower Salon de vormgevingscultuur van bloemschikken, tuinieren en alles waar groene, creatieve vingers aan te pas komen.

Heeft Nederland eindelijk een moderne, eigentijdse en conceptuele aanvulling gevonden op de oubollige bloemencorso's en de good-old Keukenhof ?

Ik denk het wel. Afgelopen zomer toonde Salon/1 al een indrukwekkend kamerscherm van bloemen in de etalage van Het Kabinet (zie foto), wat wellicht een goed voorbeeld is wat Flower Salon komende weken zal tonen.

Naar mijn weten heeft nog niet eerder een publiekelijk event in Nederland plaatsgevonden waar de kunst (of ambacht) van stijlvol, high-end bloemschikken en tuinieren wordt tentoongesteld, laat staan de wisselwerking tussen bloemen en modevormgeving. Ik ben zeer nieuwsgierig naar deze andere benadering van design-cultuurd: design-natuur.

Het leuke van Salon/1 is dat  - net als de vorige keer - de bezoeker door het oude centrum van Amsterdam op bijzondere locaties de natuur-creaties kan bezoeken en kennis kan maken met haar ontwerpers. Je komt op plekken die je normaal gesproken voorbij loopt, nog niet kent of waartoe je geen toegang tot hebt (o.a. Museum van Loon, Droog, Magazijn, Hotel L'Europe, Menno Kroon, Horti Fair, deel van het Stedelijk Museum).
Op vertoon van de passe-partout voor alle Salon-Fahige lokaties a 10 euro "onderga je de wonderlijke, bloemrijke wereld van Flower Salon", zo vertelde initiatiefneemster Manon Schaap mij via facebook. 
. Zie voor de andere lokaties de site, ook voor verkoopinfo
Meldt je aan via de website van Salon/1 om je tickets te boeken. Meer info op www.salon1.nl.

Klik HIER om het blogbericht van de eerste Salon/1 in juli 2010 te lezen. 
Salon/1 @ Het Kabinet (juli 2010): een bloemenscherm gecreĆ«erd door de groene vingers van Andreas Verheijen. 



woensdag 6 oktober 2010

Hebben hebben hebben! Alienated shoes Iris Van Herpen!

Okey, wat Alexander Mc Queen kon, kan misschien wel nooit iemand meer, maar oud-leerling van McQueen Iris van Herpen heeft een beetje van zijn magie in haar genen zitten. McQueen showde een buitenaardse show voor zijn s/s 2010 collectie en toonden zijn modellen op vervreemdende 'alien shoes'. 
Van Herpen heeft haar eigen alien-hakken ontworpen, misschien met de gedachte om een ode te brengen aan wijlen McQueen.
Alexander McQueen s/s2010
In samenwerking met United Nude is deze schoen tot stand gekomen. United Nude heeft een eigen visie op schoenen-vormgeving. Van Herpen past in hun straatje. De Van Herpens zijn gelimiteerd, dus als je ze wilt bemachtigen, ga snel kijken in de winkel van United Nude op de Spuistraat 125a in Amsterdam. Geen idee hoeveel ze mogen kosten, maar hey, dit is een must-have hoor! 
Ik loop er in ieder geval zo mee weg...aan mijn voeten of anders als een modisch kunstobject in mijn huiskamer. 
De eerste schoenenlijn van Van Herpen. Wie durft? 

It's above the neck that gets interesting: een retrospectief van milliner Stephen Jones @ MoMu, Antwerpen

Terugbladerend in mijn oude blogberichten kwam ik een interview tegen dat ik had met niemand minder dan de beroemde hoeden-couturier sir Stephen Jones! Hoe vet was dat. Ik was net begonnen met bloggen en meteen een hele grote naam gesproken. 
Ik bedacht me dat ik helemaal vergeten ben te berichten dat deze goedgemutste man momenteel een fantastische overzichtstentoonstelling heeft in Europa's enige modemuseum, het MoMu in Antwerpen! Zien zien zien! 
The Accent Of Fashion luidt de naam van zijn retrospectief, wat natuurlijk doelt op de hoed als saillant accent voor een geslaagde mode-look. Een hoed of andere hoofdversiering maakt een outfit compleet, denk maar aan grote catwalkshows van grote couture huizen als Dior, Comme des Garcons of Vivienne Westwood. Het maakt een spectaculaire modecreatie compleet. Het is de kers op de taart.
Een leuke anekdote verteld door Stephen Jones uit mijn interview in 2009, passend bij zijn huidige tentoonstelling, luidt: 

“Its funny, last week I was talking to John Galliano and I asked him ‘Why are you so interested in hats?’. Then he said to me: ‘Stephen, that is such a crazy question. Why would I stop being interested in how a women should look, and stop at their necks! Its above the neck that gets interesting!"


Stephen Jones overzichtstentoonstelling na aanleiding van zijn 30-jarig jubileum als milliner, is nog te zien tot 13 Februari 2011 in het MoMu Antwerpen. Ik moet er zelf nog heengaan, maar bij het zien van enkele foto's van deze expo weet ik het zeker: GAAN!
KLIK hier voor mijn oude blogbericht met het interview met Stephen Jones @ Arnhem Mode Biennale 2009.
(foto via blog OONA)
(foto via blog OONA)