dinsdag 29 juni 2010

Salon/1 tijdens Amsterdam Fashion Week, een ander modegeluid


Van donderdag 15 juli t/m zondag 18 juli 2010 zal in Amsterdam voor het eerst Salon/1 plaatsvinden. Terwijl in de ene regionen de commerciëlere Amsterdam International Fashion Week volop draait, voorziet Salon/1 de andere Mokumse regionen van een dosis mode-verdieping: 'A New Reflection on Fashion & Culture...where enlightment starts, the beginning of the creative process'.
Het is nog gissen wat de initiators Manon Schaap, Gijs Stork en Cathal McKee precies van plan zijn met deze cryptische beschrijving, maar afgaande op hun lijst van deelnemers belooft het salonfähig te worden.

Met medewerking van onder meer Viviane Sassen, Freudenthal/Verhagen, Klavers Van Engelen, Van Lamsweerde & Matadin, Taminiau, A-Magazine, Fantastic Men, Francisco van Benthum en meer.

Ik kijk hier zeer naar uit, omdat de modeweek van Amsterdam nu nog meer betekenis en bezieling krijgt en nog meer mode biedt. The more the merrier!

Kijk voor meer info op salon1.nl of op hun FaceBook-Profiel.







Klavers Van Engelen @ ArnhemModeBiennale, 2009


Jan Taminiau @ Voici Paris Gemeentemuseum DH, 2010

foto's: marij elisabeth rynja

vrijdag 25 juni 2010

Duurzame stijl in de Amsterdamse Pijp

Amsterdam kent zo haar adresjes voor aangename, exclusieve en onderscheidende mode. Wanneer het modehart graag wat verantwoords wilt - mode met een duurzaam karakter maar zonder brandnetels of muf imago - kan je tegenwoordig meer vinden dat niet de aandacht op zich vestigt door een waterdicht verhaal over lief zijn voor mens en milieu, maar eerder vanwege hoe het eruit ziet: mooi, elegant, modieus en een eigen identiteit. Het is niet de duurzaamheid die de kleding verkoopt, maar of het er modieus en mooi uitziet.  

In de opgeyupte Amsterdamse Pijp zit in de Gerard Doustraat sinds 2009 een modevriendelijk boetiekje, genaamd Charlie+Mary. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich hier in kwalitatieve en duurzame kleren hullen zonder zichzelf een uithangbord van groene mode te voelen. Je ziet het er niet aan af. En dat is fijn. 

De Amsterdamse Charlotte & Marieke (aka 'Charlie' en 'Mary') sprongen na hun mode-opleiding en werkstages in het gat dat zij zelf 'the upcoming coolness of Fair & Eco friendly Fashion' noemen.  Zij zoeken zelf naar merken die aansluiten bij hun fair concept van stijlvolle duurzaamheid, wat resulteert in jonge labels uit binnen- en buitenland. 

Ik sprak kort met Charlotte van Waes over hun winkel, waar je achterin ook kan lunchen. Waarom zijn zij deze zaak begonnen?
Charlotte: we merken een groeiende behoefte voor duurzame en ecologisch vriendelijke mode, maar wat ontbreekt is mode met een stijlvolle en elegante uitstraling. Wij hebben coole merken hangen met een eigen verhaal over de balans tussen mode, mens en milieu, maar zonder in te leveren op stijl! 

De winkel oogt rustig en licht, het interieur is innovatief en speels. Hoe hebben jullie je winkel op duurzaamheid ingericht? 
Charlotte: alle meubels in deze winkel zijn hergebruikt. De kleedkamers zijn bijvoorbeeld afgekeurde kasten, de counter is gemaakt van oude deuren, de vloer van gebruikt steigerhout en natuurlijk is alles energiezuinig. 






Voorin de winkel hangt de dameskleding en door naar achter een assortiment voor heren. De meeste merken zijn uit Nederland (transportkosten-zuinig), een enkele uit het buitenland (Engeland, Scandinavië). Daarnaast bieden zij sieraden, schoenen, tassen en hier en daar iets voor het huis. Tot slot een leuk detail: hun visitekaartje kan ik in de aarde planten want in het papier zitten zaadjes van veldbloemen verwerkt. Zo heeft zelfs een klein element als een visitekaartje bij Charlie+Mary een ecologisch-vriendelijke eindbestemming. 


Merken o.a. Studio Jux, Alchemist, Monkee Genes jeans, MLY, Neurotica, Camilla Norrbach, hun eigen label Charlie+Mary en accessoires gebreid door hun eigen oma! 


















donderdag 24 juni 2010

Keep your eye on...Mariel Manuel, winnaar MoMu-Award 2010

(beeld: MoMu Galerie |  ontwerp: Mariel Manuel, 2010)

Het is International Graduation Time! Nieuwe lichtingen en generaties staan klaar om hun schaar te knippen in de hedendaagse modewereld. Het bijzondere van vers modetalent is hun nog onbedorven kijk op mode. Zij hebben in een idyllische wereld van een kunstacademie in vrijheid kunnen werken aan een meesterwerk. Geen aandeelhouders en geen investeerders pleasen, geen druk om je hoofd boven de oppervlakte van de mode te houden...nog niet. Alle ogen zijn op hen gericht op zoek naar de nieuwe talenten die het hoog gaan gooien.

Zojuist heeft de Koninklijke Academie Antwerpen te België aan de internationale modewereld haar nieuwe kroos gepresenteerd. Sinds de Antwerpse Zes is Belgische modevormgeving geliefd en geïntegreerd in de gerenommeerde modewereld. 

Er is een ontwerpster die volgens het MoMu (Het Mode Museum te Antwerpen) boven het koren uitstak in haar eindwerk en haar gehele studieloopbaan. Haar naam is Mariel Manuel. Het MoMu heeft haar afstudeerwerk "Keep Your Eye On The Doughnut" gelauwerd door haar de jaarlijkse MoMu-Prijs toe te bedelen. Deze prijs biedt winnaar de mogelijkheid om zijn of haar afstudeercollectie te presenteren in een tentoonstelling in de MoMu-galerij.

Mariel Manuel: "Keep your Eye on the Doughnut neemt je mee naar een wereld vol mysterie en verbeeldingskracht. De twee collecties in deze tentoonstelling beelden verhalen uit: ironische, humoristische en romantische situaties waarin de kledingstukken tot leven komen. Doorheen al mijn werk hou ik ervan om mijn eigen verhalen te creëren en te werken met herinneringen en clichébeelden van bepaalde plaatsen, landen en atmosferen. De combinatie van en het spelen met een breed gamma aan verschillende materialen, zoals nepbont, latex, kleurrijke handgetekende prints, applicatieborduurwerk en ander borduurwerk, of gelaagde zeewierknipsels gemaakt van glanzende zijde en latex, zijn erg belangrijk in mijn werk". 

Naast haar modevormgeving is haar illustratieve werk ook erg bijzonder. (zie beelden onder)

Keep your Eye on the Doughnut van Mariel Manuel loopt van 15 juni tot en met 8 augustus, en opnieuw van 8 tot en met 26 september 2010 in de MoMu-Galerij. Toegang: gratis.


(illustratief werk M.Manuel, 2009)




(illustratief werk M.Manuel, 2006)

Interview ASVOF met Mariel Manuel, klik hier.

dinsdag 22 juni 2010

Bloggen voor Fashion Week Amsterdam juli 2010

Dit oude affiche uit 1951 vond ik in het Stadsarchief van Amsterdam, let op het logo! Een molen met schaar als wieken en de drie kruisen van Amsterdam als kledingstukken. Prachtig.
Nu, vele jaren later in 2010 zal ik op 15 en 16 juli 2010 bloggen voor de website van de Amsterdam International Fashion Week. Met name kijk ik uit naar de show Lichting, mede mogelijk gemaakt door Premsela en G-Star Raw, een show met het beste werk van de mode academies van Nederland van het afgelopen jaar. Vorig jaar's winnaar was Ann Bogaerts en haar Nederlands-Belgische 'royalty couture'. De genomineerden zijn nog niet bekend voor 2010, maar ik gok dat in ieder geval een van de graduates van ArtEZ FIA generatie 11 erin zit: Josine Visser of Pauline van Dongen.

Wat ik echter niet begrijp is dat de Fashion Week Amsterdam haar bestaan in 2004 kent. Sinds wanneer is dan de modeweek verdwenen om weer terug te komen? Dat ga ik eens even uitzoeken....

Ciao, Marij

woensdag 16 juni 2010

Preview Nieuwe Generatie modetalent ArtEZ Fashion Design

Arnhem gooit ieder jaar hoge ogen met het niveau van de afgestudeerde mode-ontwerpers. Dit jaar presenteert ArtEZ Fashion Masters een preview van de nieuwe lichting.
Ontwerpers als Viktor & Rolf, Spijkers & Spijkers, Klavers Van Engelen, Lucas Ossendrijver, Sjaak Hullekes, Jan Taminiau, Bas Kosters en Percy Irausquin gingen hen allen voor. Wie volgt hun voetsporen tot de top?  

De concept store Arnhem Coming Soon biedt de eerste jaars Fashion Design aan de Fashionmasters ArtEZ Arnhem ruimte om hun werk te presenteren in hun winkel.
Volgend jaar zal deze "generatie" met het volgnummer 12 werken aan hun eigen professionele modelabel en collectie.

Te zien van 1 tot 15 juli 2010
Openingstijden: 12:oo - 17:3o uur.
Lokatie: Arnhem



Maar er is meer....

Tijdens de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) presenteren bovendien drie modeontwerpers uit "generatie" nummer 11 hun eerste proffesionele collectie op 15 juli 2010. Zij zijn dit jaar aan de masteropleidnig afgestudeerd (beelden van boven naar onder) :

Franciscus van der Meer