woensdag 18 november 2009

Amsterdamse modekliek naar de kerk om de mis van het jaar bij te wonen: The Dutch Fashion Awards 2009

 
6 november 2009 j.l. was de derde editie van de Dutch Fashion Award, de enige prijs in Nederland waar je als winnaar of genomineerde modeontwerper echt wat aan hebt. 
Als mode-groentje kom ik nog maar net kijken en ben dan ook een 'S' op de lijst: Staanplaats. Student. Starter. Seatfiller. Ik ben een S. Nog een lange weg te gaan naar the front row van the A-listers: de modepers. 
Ik vroeg mij af of het niet ongepast zou zijn om in een galajurk te schitteren, terwijl ik daar ben om te rapporteren als 'S'je. Ik heb de galajurk gelaten voor wat het was en mij gestoken in een zwart strappless broekpak. 
Ik was niet de enige in effectief zwart. Zal Holland ooit zegevieren op modegebied? Gelukkig waren er een paar dames die het wel hadden begrepen en verder gekeken hadden dan de Balmain wannabe-pakjes van de Zara. De dames van onze modepers weten hoe ze een feestje kunnen opsieren...nou ja, bijna allemaal. Er is verschil tussen de kledingkeuze van de krantendames en de bladendames. De modejournalisten lijken wat minder (priori)tijd te geven aan een uitgesproken gala-gewaad en trekken bij voorkeur iets zwarts aan. Ik denk dan: kom op, jullie zijn de modepers, jullie zijn iemand in deze entourage en mogen best wat aandacht vragen. Wanneer kan je in Nederland nou eens helemaal te te boven gaan aan mode en couture? Niet dat de modejournalisten de mode-expressies van hun collega Aynouk Tan (nrc) moeten raadplegen, maar reflecteer op z'n minst op zo'n avond dat je kennis van mode hebt en haar eert. Show it!
 
Milou van Rossum (r, Volkskrant) en Michou Basu (l, Telegraaf)kozen voor safe zwart. Zie foto. Zelfs modekenner John de Greef (midden, Elsevier) houdt het bij eenvoud en zwart.
 
Maar dan de redactrices van de modebladen. Zij hebben natuurlijk een magazijn aan mooie kleren op de redactie ter beschikking en kennen de adresjes. Zij nemen de moeite om op deze avond (met heel veel pers-aandacht) de Nederlandse mode een warm hart toe te dragen met hun outfits. Elle's Cecile Narinx droeg een turquoise jurkje van Klavers Van Engelen, Fiona Hering supporte haar favoriet Bas Kosters en Cara Schiffelers (niet op foto) van Grazia droeg And Beyond, om een paar te noemen. Echter, allen droegen korte jurken, die reikten tot boven of op de knie. Gala hoort eigenlijk lang te zijn, is het niet?
 
Ach, het blijft Nederland en Nederland doet haar best om mode te begrijpen. Toegegeven, het Hollandse druilweer hielp niet mee op de avond van de Awards. Nederland blijft zuinig als het gaat om feestkleding. Misschien zijn we te nuchter om uit te pakken, te bescheiden de aandacht op te eisen of te bang om overdressed te zijn? Wie zal het zeggen. Volgend jaar maar weer eens kijken.